Kwetsbaarheid

18 december 2019

Het is mij weer gelukt is om mijn kinderen heelhuids op school te krijgen nog net voordat de zoemer is gegaan. Inclusief broodtrommel, gepoetste tanden en kleding aan hun lijf. Ja, voor de oplettende kijker, er is zelfs een spoor van gel in hun haren te ontdekken. Ik voel een gemengd gevoel van triomf en opluchting door mij heen gaan. Het is mij ook deze keer weer gelukt! Dat de jongste de gehele heenreis de longen uit zijn tweejarige lijfje heeft geschreeuwd (omdat hij geen muts op wil) en dat ik middelste vakkundig heb gemanipuleerd om een stap richting de bakfiets te zetten (omdat hij bedacht recht te hebben op zijn mening om thuis te blijven) dat telt nu allemaal niet meer. Mijn kinderen zijn bij leven en welzijn vandaag wederom op school gebracht. Alleen al dit feit, zou een medaille waard zijn, bedenk ik mij net wanneer ik word aangetikt door een juf.

Ze maakt mij erop attent dat ik een waxine lichtje nog steeds niet ingeleverd heb. Ik zie het al helemaal voor mij; Alle kinderen zitten met kerstfeest aan hun kerstdiner in de klas met naast hun een zelfgemaakt frutsel met een waxinelichtje erin. Hun stralende gezichtjes zijn gevuld met vreugde. Behalve mijn kind. Die zit met een gezicht als onweer naar zijn frutsel te kijken waar geen licht uit komt, omdat zijn moeder het nagelaten heeft om een lichtje in te leveren.’ -Auw-….

Ik hoor mijzelf tegen de juf zeggen;’ Ach ja natuurlijk, nee komt in orde. Desnoods rij ik zo even naar de action. Komt helemaal goed. Sorry, mijn excuses. Wat stom van mij dat ik het vergeten ben.’

Mijn peuter, zie ik met een bedenkelijk gezicht naar mij kijken. Op dat moment realiseer ik mij dat ik hem zojuist heb geleerd om schaamte en kwetsbaarheid te verdoezelen. Om nog harder te rennen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Op de terugweg van school neem ik mij voor om voortaan eerlijk aan te geven als iets even niet lukt en dan om hulp te vragen. Eerlijk gezegd ga ik die  oncomfortabele kwetsbaarheid liever uit de weg. Maar hulpvragen is precies toch wat ik de kinderen wil leren?

Heb je nog vragen?

Stel ze gerust!