Krachtgerichte ontwikkeling

het uitbouwen en benutten van persoonlijke krachten en mogelijkheden

Wat is een krachtgerichte ontwikkeling?

Bij een krachtgerichte ontwikkeling wordt niet het vereffenen van gebreken nagestreefd, maar het uitbouwen en benutten van persoonlijke krachten en mogelijkheden. Door de erkenning en ontwikkeling van individuele talenten en passie komen de potentiele mogelijkheden tot ontplooiing.

Een krachtgerichte ontwikkeling is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn om een leven op eigen voorwaarden vorm te geven, gericht op het realiseren van persoonlijke dromen.

Waarom is een krachtgerichte ontwikkeling belangrijk?

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat voornamelijk didactische kennis en vaardigheden leiden tot persoonlijk succes en geluk. Dankzij recente onderzoeken weten we dat krachtgerichte onderwerpen zoals: communicatieve vaardigheden, emotieregulatie, mindset, talentontwikkeling, ontwikkeling van empathie, gezonde levensstijl en ontspanning in grote maten bijdragen aan de ervaring van geluk.

Wanneer onderwijs, zorg en opvoeders investeren in deze krachtgerichte ontwikkeling van kinderen, zullen kinderen kennis hebben over wie zij zijn en weten hoe zij hun leven kunnen vorm geven op basis van hun eigen voorwaarden, richting hun eigen dromen.

Wanneer je naar onderstaande diagram kijkt, kan je zien dat 45 procent van geluk op latere leeftijd wordt bepaald door het aangeleerde gedrag van het kind en de aangeleerde vaardigheden om verstandige levenskeuzes te maken.

Investering in krachtgericht gedrag en vaardigheden is dus van groot belang wanneer je optimaal geluk voor kinderen nastreeft.

Voor wie is krachtgerichte ontwikkeling?

Voor iedereen is krachtgerichte ontwikkeling belangrijk! Zowel voor professionals die met kinderen werken, als opvoeders, als de kinderen zelf. Een krachtgerichte ontwikkeling van een kind heeft een preventieve invloed op eventuele problemen op latere leeftijd. Zo is uit onderzoek gebleken dat kinderen met een groter zelfvertrouwen, betere emotieregulatie en sociale vaardigheden minder kans hebben op psychische problemen op latere leeftijd.

Hoe ziet het proces eruit?

De krachtigste voorspeller van de ontwikkeling van een kind is het gedrag van de ouder. Kinderen zijn eerste klas imitators. Zij nemen het gedrag van de ouder als uitgangspunt en imiteren het gedrag. Zo leren kinderen binnen de sociale context van het gezin gedrag en vaardigheden aan.

Wanneer je wil dat je kind zich ontwikkeld in de krachtgerichte aspecten van de ontwikkeling, dan zal je dus eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven.
De krachtgerichte ontwikkeling van de professional of ouders is daarom onlosmakelijk verbonden met de krachtgerichte ontwikkeling van het kind. De trainingen zijn in eerstes instantie gericht op de professional of opvoeder zelf. Vervolgens wordt de vertaalslag gemaakt naar een krachtgerichte aanpak van kinderen.

Referenties van Dieke

“Ik geef de training een 9. Ik raad de training aan al mijn collega’s in het basisonderwijs aan. Ik heb geleerd om positiever naar de leerlingen te kijken en mij te richten op hun mogelijkheden. Ik gun dit elk kind.’’

Naomi
IB’er in het basisonderwijs

“Ik ga met een positief gevoel naar huis en een hoofd vol met inspiratie. Ik kan niet wachten om van de week aan de slag te gaan met mindset en talent op mijn behandelgroep”

Ilona
Jeugdzorgwerker

“Het is enorm leerzaam om weer even stil te mogen staan bij mijn eigen ontwikkeling. Ik vindt het tevens inspirerend voor de opvoeding van mijn kind”

Bas
Projectmanager en vader van drie kinderen

De zorg van praktijk Optigroei is:

 

Laagdrempelig

Heb je behoefte aan begeleiding en/of behandeling, maar vind je de stap naar een grote instelling erg groot? Praktijk Optigroei biedt de ondersteuning aan huis. Of kom langs op de praktijk en ervaar de warme, huiselijke uitstraling van de praktijkruimte.

 

Specialistische zorg

De behandelingen zijn gebaseerd om wetenschappelijk bewezen resultaten. De behandelaren hebben ruime ervaring in de jeugdzorg en zijn geregistreerd bij het erkende beroepsregister SKJ die de kwaliteit van zorg waarborgt.

Op Maat

Ieder kind en iedere ouder is uniek. Daarom wordt de benadering en begeleiding aangepast op de specifieke behoeften en hulpvraag van ouder/kind.

Snel

Wanneer je hulp wilt, dan heb je vast en zeker van alles geprobeerd en komt je nu tot een punt waarop het alleen niet meer lukt. Na aanmelding kan de zorg snel opgestart worden, zodat we direct aan de slag kunnen gaan.

Emoties

Mindset

(com)Passie & empathie

Talentontwikkeling
Leefstijl
Communicatieve vaardigheden
Ontspanning

Heb je nog vragen?

Stel ze gerust!